woensdag 20 september 2017

Saône 12: Franche-Comté

20 augustus
Naar nu is gebleken bevinden we ons al enige tijd niet meer in Bourgogne doch in Franche-Comté. Ik vond het al zo opvallend dat elk dorp hier een kerk heeft met een toren waarvan de dakbedekking bestaat uit een kleurig mozaïek van geglazuurde dakpannetjes, iets wat we eerder niet zagen.


Bourgogne en Franche-Comté zijn een paar jaar geleden samengevoegd tot één Région, de bestuurlijke eenheid boven de departementen. Waar bevinden wij ons dus? Bij het dorp Soing in de Gemeente Soing-Cubry-Charentenay in het Département Haute-Saône in de Région Bourgogne-Franche-Comté in Frankrijk in Europa.

Dus waar ik het eerder had over het Bourgondische land was ik fout. Misschien kunnen jullie het zelf even veranderen....

De regen van gisteravond en vannacht had het land goedgedaan. Het weer lokte een fietstocht uit. Na in het dorp een baguette te hebben gehaald, zijn we de omgeving op de fiets gaan verkennen. De dorpen hebben alle een lavoir, een openbare inrichting voor het wassen van textiel.





We hebben ze eerder gezien, maar nooit zoveel als vandaag. Meestal begin 19e eeuw gebouwd, soms op een bron aangesloten of er stroomt een beekje doorheen, een enkele moet het met regenwater stellen. Geen van alle zijn ze nog in gebruik. maar je kunt je er nog wel iets bij voorstellen, de levendigheid van de vrouwen uit het dorp, de roddels die worden uitgewisseld. De slijtplekken op de stenen randen vertellen een verhaal. Maar de lavoirs worden niet onderhouden, wie wast er nog voor de gezelligheid?

Na al dit schoons en een enkel gruwelijk kerkinterieur...

...was er nog een kasteel ook. En wat voor een! Voor een rondleiding door het interieur hadden we ons anderhalf uur eerder moeten melden.
Een chateau dat dertig generaties in handen van één familie is geweest, met een prachtige tuin waarin bomen staan van vierhonderd jaar oud.


Daarna was er weer de boot, met bier en wijn en paté, o nee zoute pinda's deze keer.!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten