woensdag 20 september 2017

Canal des Vosges 3: Lorraine

30 augustus
Bij Sluis 38, "du Gros Moulin" bereikten we Lorraine, wat ik mooier vind klinken dan Lotharingen, zoals de Duitsers het noemen. 
Daarmee zijn we nu dan ook in Les Vosges, of Vogezen, zoals de Nederlander het noemt. Département Vosges wel te verstaan, niet te verwarren met het gelijknamige gebergte, dat een stuk oostelijker ligt. 
Lorraine is de oude naam van de Région, de eerste bestuurslaag na de nationale overheid die centraal vanuit Parijs het land bestuurt. Sinds 1 januari 2016 heet het hier ook nog eens Région Grand Est, waarvan naast Lotharingen ook de andere twee oude regio's Elzas en Champagne-Ardenne deel uitmaken. 

Het Kanaal van de Vogezen meandert voor wat het eerste deel aangaat, laten we zeggen (omdat het zo'n mooie naam heeft) tot aan het gehucht Méloménil, vrijwel parallel aan het riviertje Le Coney, waarin momenteel erg weinig water stroomt. 

Verderop wordt de Moezel de voedende rivier, maar tegen de tijd dat we daar zijn gaan we bergaf. Nu gaan we voorlopig nog bergop.

Dit bord betekent Hier Toeteren. Dat moet omdat de bocht een beetje smal is. Ik weiger te toeteren. Je zou een ree kunnen doen schrikken, zodat die in het water springt en verdrinkt. Verder is er toch niemand die het horen zou, want tegenliggers... we hebben er vandaag wel een gehad. 



De omgeving wordt rotsiger en bossiger. De kleur van het bouwmateriaal verschiet geleidelijk van okergeel naar roestbruin.
In het mooie dorpje Selles konden we brood kopen en zowaar een lege gasfles omruilen tegen een volle. Weliswaar stapten we daarmee ongewild over van propaan op butaan, dus we hopen maar dat dat geen problemen gaat geven...
Even verderop konden we water innemen.


En daar, in de verte heb je Truus en Steve weer, die ons passeerden toen we lunchten en ons niet schenen te herkennen.

Onze vaardag eindigde enkele kilometers voorbij hun eindbestemming, op een 'vrije plaats', in de stromende regen, die Mia tot douche diende. De temperatuur zal de komende dagen flink onderuit gaan, vandaag was het nog best aangenaam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten