woensdag 20 september 2017

La Moselle

10 september
Vanuit de mooie stad Nancy voeren we op zondagochtend verder richting de Moezel, hier nog La Moselle geheten. Via een tweetal sluizen kwamen we op breed vaarwater, dat tussen groene hellingen stroomt. 

Of nou ja, het is de gekanaliseerde Moselle, die pas in 1976 het parallel eraan lopende Canal de Marne au Rhin kon vervangen, zodat dit na ca.130 jaar dienst te hebben gedaan, kon worden dichtgegooid. De sluizen die toen in de Moezel konden worden gebouwd, waren aanzienlijk veel groter dan die voorheen in de kanalen. 
In de loop van de middag kwamen we in Liverdun, waar we in een dood armpje cq afgesneden buitenbocht aan een steiger afmeerden, om nog eens weer een eindje te fietsen.

Toen ontdekten we dat kanaal eigenlijk pas, want op onze kaarten hebben ze het er al niet meer over. We zagen eerst een tunneltje met  hek voor in- en uitgang, maar er was geen water. Wel een informatiebord, waardoor ons de historische situatie begon te dagen. Doorfietsend richting Toul, waar we morgen heenvaren, reden we langs het gedempte kanaal, over het oude jaagpad, af en toe stoppend om een informatiebord te lezen. 
We keken nog even in Villey-sur- Moselle, maar vooral van het middeleeuwse Liverdun waren we erg gecharmeerd.




Terug bij de boot konden we nog even van de najaarszon genieten op een bankje, hoog boven de Moselle. 




1 opmerking:

  1. Nog steeds mooi om te lezen , ik denk dat jullie straks geen sluis meer kunnen zien , maar al met al het eind van jullie reis komt inzicht , nog een paar mooie weken , groetjes Arie en Marjan

    BeantwoordenVerwijderen