woensdag 20 september 2017

Terneuzen 1 en Evaluatie 1

7 oktober
De haven van Terneuzen is al even imposant als die van Gent. Maar voor iemand die net een tekeningenproject heeft gedaan over de Haven van Rotterdam, en daarvoor als voorstudie veel foto's gemaakt in dat hele gebied, is het niet zo boeiend. 
Nou ja een beetje blasé en reismoe zijn we heus wel. Neem het ons maar niet kwalijk...

Sas van Gent is wel grappig. Tweemaal is het kanaal daar verbreed. De oudste sluis ligt nu bedolven onder het Keizer Karelplein. De tweede ligt, nog half open, en dus goed herkenbaar, terzijde van het nieuwe kanaal, waar nu geen sluis meer in zit, daar de sluis bij Terneuzen die taak heeft overgenomen. 


De zorg voor de historische monumenten laat echter te wensen over. Informatieborden, voor zover niet gevandaliseerd, zijn nauwelijks nog leesbaar. Of zijn er nooit geweest. Neem nou die molen op dat kruitmagazijn, op het bolwerk.
Beide zijn gewoon een prullenbak!
Met zijn moderne monumenten gaat Sas echter wel kreatief om.


In Sas van Gent een bezoek gebracht aan een Albert Heijn, een welhaast overweldigend te noemen ervaring, na vijf maanden Frankrijk. En in Terneuzen nog even een supergrote Jumbo binnengelopen, voor PCD-pindakaas. Ongelofelijk wat je in dit land allemaal kunt kopen! Wat zou een Fransman hier eigenlijk van vinden? Twaalf soorten pindakaas op de schappen, waar een Fransman er nog niet eens één van kent. Meters melk, waar we in Franse supermarkten met wat geluk twee flessen verse melk konden vinden. Melkproducten zijn in Frankrijk vooral heel erg veel kleine potjes danoontje. Groenten zijn er wel, maar bij AH is het aanbod, met inbegrip van verpakte en gesneden verse groenten minstens tweemaal dat van Carrefour of Intermarché. 
En dan de wijnen. In de Franse supermarkten een overweldigend aanbod aan, veelal dure, maar vooral uitsluitend Franse wijnen. In Nederland zijn het Chileense, Argentijnse, Zuid-Afrikaanse en Italiaanse wijnen, die ook nog eens alle voorzien zijn van een schroefdop, waar elke Franse fles nog met een kurkentrekker geopend moet worden. Is er een wet die schroefdoppen verbiedt? Het zal wel een hardnekkig Frans vooroordeel zijn.
Het weer is nog niet zo fijn om de Westerschelde over te steken. Regen en veel wind. Schijnt maandag geschikter te worden. 
Morgen nog maar eens wat rondneuzen in Terneuzen. We waren er nog nooit geweest. In ieder geval hebben we er vandaag een nieuwe gasfles gescoord! En een Volkskrant, om ons weer eens een beetje in te lezen in dit land. Hebben we nou nòg geen kabinet? En pindakaas dus, van PCD!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten