woensdag 20 september 2017

Reims

21 september
Twaalf kilometer fietsend langs het kanaal ben je in het centrum van Reims, vanuit de haven van Sillery. Aangezien we nogal negatieve geluiden opvingen over de faciliteiten van Reims, bleven we in Sillery liggen en fietsten naar deze stad, die ook al zwaar geleden heeft onder de Grote Oorlog en de Tweede Grote Oorlog. Rondom de oudste kerk, de Basiliek van St. Rémy is het middeleeuwse hart van de stad verdwenen en vervangen door nieuwbouw uit de zestiger jaren. De kerk zelf staat er nog.

Maar de bischoppen uit alle eeuwen zijn te druk met hun smartphones om zelfs maar de handgeschreven mededelingen op hun gewaden op te merken...


Van latere datum is de magnificente kathedraal, een pronkstuk van gothische bouw- en versierkunst. Doordat houten steigers ten tijde van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog door een Duitse obus in brand werden geschoten hebben veel van de beelden grote schade opgelopen, maar anders had de zure regen van de naoorlogse decennia deze sculpturen wel de das om gedaan. In ieder geval is het grote herstelwerk al een eind op streek.


Ik verzamel nu dus ook foto's van standbeelden van Jeanne d'Arc. Deze staat binnen in de kerk, omdat zij daar aanwezig was bij de kroning van de Franse koning Karel VII, in 1429.
Buiten staat nog een ruiterbeeld van haar in vol ornaat, waarbij ik me maar weer richt op de afmetingen van haar voeten.

Mia is toch maar even een boekje gaan halen over L deze merkwaardige kunstschatten.

In het Museum voor Schone Kunsten meenden we het beroemde schilderij van David te kunnen gaan bekijken, "De Dood van Marat", (die in bad was doodgestoken, terwijl hij nog een lijst aan het opstellen was waar zijn moordenares om had gevraagd...) maar het bleek voor een jaar naar Japan te zijn uitgeleend. Dan maar een geschilderde scène van een sluis, zodat u kunt zien hoe dat er nou werkelijk uitziet.
En een detail van een ander schilderij, waarvan ik niet meer weet waarover het nou eigenlijk ging...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten