woensdag 20 september 2017

Vitry-le-François

18 september
In de ochtend op de fiets in Pargny-sur-Saulx brood en wat andere bootschappen gehaald. Toen ik terugkwam in het haventje was ons bezoek er. Eerst koffie met gebak, daarna ging Joop met de auto naar de haven van Vitry-le-François, terwijl Geertrui meevoer.

Joop maakte nog wat foto's.


Zo kwamen we in Vitry-le-François, waar we aan boord lunchten, voordat we de stad gingen bekijken. In 1940 en in 1944 is er veel verwoest. Het rechte symmetrische stratenpatroon is nog duidelijk aanwezig, maar van sommige oude gebouwen is er nog slechts een voorgevel bewaard gebleven. 


De naoorlogse markthal deed me denken aan die in Rotterdam, alleen bleken er geen woningen te zitten achter deze dakkapellen.



De kathedraal die wordt momenteel gerestaureerd, ik vermoed voor de tweede keer sinds WOII, heeft wonden van kogelinslagen of granaatscherven hier en daar, als getuigenis van gevechtshandelingen.



Stad aan de Marne, bij het punt waar de Saulx ermee samenvloeit, verrijkt in de 19e eeuw met de drie kanalen die er samenkomen (Canal Latéral à la Marne, Canal de la Marne au Rhin Ouest en Canal entre Champagne et Bourgogne) heeft toch alleen voor de Marne een standbeeld opgericht.

Tenzij deze bedoeld is voor de verstrengeling van de andere wateren...


Om zes uur werden wij met z'n vieren verwacht in de Capitainerie, het havenkantoor dus, voor een champagneproeverij. Vier soorten van een klein merk, dat een paar kilometers ten noorden van waar we ons op dat moment bevonden, op kleine schaal haar champagnes maakt.. Gepresenteerd door een mevrouw die dezelfde achternaam had als op het etiket van de champagneflessen. Het was vrijblijvend, het verplichte tot niets, maar je weet hoe zoiets gaat. Uiteindelijk bezwijk je voor de fantastische aanbieding, en je zou met Oud en Nieuw toch wel iets gekocht hebben, doe er maar twee want je weet maar nooit... Toch was het leerzaam en leuk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten