woensdag 20 september 2017

Canal de la Marne au Rhin: van Bar le Duc tot Pargny-sur-Saulx

17 september
Het gerucht over de stremming op de Maas bij Namen schijnt een opgeklopt paniekbericht te zijn van een Engels Internetforum. Er is op 20 september een stremming, die duurt een dag. That's all!


Vanochtend op de fiets toch maar even Bar Le Duc verkend, of nou ja: gescand. 
Voor het station staat een beeld van Poincaré, die in de eerste decennia van de vorige eeuw president, premier en minister van Frankrijk was (en neef van de grote wiskundige Poincarè). Ernaast 'Raket naar de Maan' in wildgebreide kleuren. Daarachter weer de heilige maagd die de soldaten van de Grote Oorlog de dood injaagt, althans...beschermt terwijl zij strijden.



Met een stokbrood en, zowaar! een Waldkorn-brood onder onze snelbinders ontdekten we de Bovenstad, met het Chateau en een hele goed verzorgde oude wijk eromheen en een Tour d' Horloge, een uurwerktoren, die ooit drie wijzerplaten had en nu nog maar één, gericht op de Benedenstad.


Om een uur of tien vertrokken we uit Bar Le Duc, want we hadden een traject af te leggen met 24 sluizen, die ons (slechts) 27 km verder zouden brengen. Er waren wandelaars die meeliepen en sneller gingen. 
Maar je maakt wat mee! Geiten bijvoorbeeld. En wespennesten aan de sluishuisjes. Ratten, eenden, kraaien, meeuwen en oeverzwaluwen.
Of alweer zo'n treklokomotiefje, dit keer met een schematische replica van een volgeladen schuit.
Morgen bezoek! Joop en Geertrui zijn op terugreis van hun wandelvakantie en komen langs!
Dat het aan het eind van deze stevige vaardag begon te regenen mag de pret niet drukken. Het was een groot deel van de dag fris maar zonnig.De haven van Parngy-sur-Saulx blijkt een aanlegkade die alleen door vissers gebruikt wordt en op enkele honderden meters van het dorp vandaan gelegen is. Een uurtje later verschijnt er een heer met een aktetas om de verschuldigde pecunia te innen. € 6,-.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten