woensdag 20 september 2017

Canal des Vosges 9: Déjeuner dans l'écluse

7 september
We waren goed en wel onderweg, sluis-in-sluis-uit, en meenden om half twee te kunnen pauzeren om even wat te eten. Waarvoor haal je anders 's ochtends bij de boulangerie een stokbrood?

Maar daar stagneerde een sluis. We waren er al drie meter in naar beneden gebracht, maar de deuren wilden zich niet openen. 
Omdat de trap aan de andere kant zat, manoeuvreerden we de boot naar de overkant, zodat ik de VNF kon oproepen middels hun intercom. 
Het mannetje-dat-eraan-kwam liet even op zich wachten, zodat wij zonder rustmoment, onze middagboterham maar in de sluis nuttigden.
Toch geen slechte score: op de bijna 500 sluizen is dit pas de derde keer dat er iets niet goed gaat.
De afstandsbediening die we aan het begin van dit kanaal uitgereikt kregen heeft slechts één knop, dus wat zou er mis kunnen gaan? Rommel in de bewegende delen, sensoren die verstopt geraakt zijn, alsmede roest en achterstallig onderhoud. Of teveel zeepsop. Hoe dan ook, lang leve de vliegende brigade van de VNF in hun witte autootjes!


Daar voeren wij weer verder, tussen de rijen gezonde (!) platanen, terwijl la Moselle ons, nu eens links dan weer rechts, trouw volgt.


We stopten in Richardménil, waar een pas gerestaureerde voetbrug, in 1878 gebouwd door een leerling van Eiffel, de oevers van het kanaal met elkaar verbindt en het dorp weer met de Moezel.

We zijn benieuwd of er iemand langs zal komen om het geld op te halen dat we hier verschuldigd zijn. We zijn de enige boot en zouden € 7,- plus € 2,- voor de elektriciteit moeten betalen, maar er moet wel iemand uit het dorp hierheen komen. Gisteren in Charmes was het betalen volledig geautomatiseerd, € 7,- plus € 1,50 voor douchen en € 0,22 toeristenbelasting per persoon. In een automaat te voldoen, bonnetje zichtbaar achter een raam plaatsen aub. De cijfercode kan worden ingetoetst in de douchecel en geeft 7 minuten warm water.
 De bewering dat hoe zuidelijker je komt hoe meer liggeld je kwijt bent, kunnen we bevestigen. Het meeste wat we betaald hebben was € 20,- per nacht. Dat was in Carcassonne, ons verste punt op deze reis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten