vrijdag 20 oktober 2017

Grote Werken

26 april
Problemen met internet deels opgelost hebbende, bericht ik nu over de afgelopen drie dagen, geachte luisteraar. 
 
Aangezien we wat vroeg in het seizoen vertrokken, zijn de aantrekkelijke routes voor ons nog gesloten. De grote waterwerken van de 19e eeuw bleven door ons dan ook ongezien. De nog grotere waterwerken van de 20e eeuw daarentegen beleefden wij wel. De oude route langs de vier historische scheepsliften bleek pas in het weekend van 29e april toegankelijk, zodat we, na het Hellend Vlak van Ronquière, (in een waterbak 60 meter omhoog in, over een lengte van anderhalve km):

...gedwongen waren om de grote lift van Strépy-Thieu te nemen: 73 meter loodrecht naar beneden in, alweer, een bak water.

Vandaag een lang traject gevaren over de Schelde, met een aantal grote sluizen met een vrij groot verval in België, alsook een aantal in Frankrijk met iets minder "chute", steeds samen met een "peniche" uit Parijs. 
Halverwege wachtte ons een volgende teleurstelling: de pittoreske Neder-Scarpe, die we invoeren om naar St. Amands te gaan, bleek na enkele kilometers ook al gestremd, wegens werkzaamheden aan de eerste de beste sluis.

Nu zijn we om half zes, na 9 vaaruren, aangekomen in Valenciennes, waar we (waarschijnlijk) de eerste gasten zijn van het tweede seizoen van een mooie nieuwe passantenhaven. We kunnen er een was draaien, douchen en boodschappen doen.



3 opmerkingen:

  1. Ha Mia & Pim: indrukwekkend die sluis! Zelf ben ik net van de werf af, volgende week komen wij er aan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Mia en Pim, wat ontzettend leuk, zo'n lange en grote bootreis. Jullie zijn al even onderweg, maar ik ontdekte het pas vandaag, via FB. Wens jullie heel veel plezier en mooie avonturen onderweg! Groetjes, Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjonge, het is nu al smullen zeg! En dan valt het jullie kennelijk nog tegen, omdat de echt aantrekkelijke routes nog op slot zitten. Dat belooft wat! Nog veel plezier in jullie dappere notendop, tussen de scheepsliften, de peniches en andere grote 'jongens'!

    BeantwoordenVerwijderen