vrijdag 20 oktober 2017

Canal du Centre (slot) en Saône 1

9 juni
We naderen het einde van het Canal du Centre. Het laatste stuk is niet erg opwindend qua landschap, maar opzienbarend is bijvoorbeeld wel deze houthandel die zich over een kilometer langs de oever ten toon spreidt. We varen de laatste dag slechts 12 km maar doen daar zeven uur over. De helft van de 10 sluizen functioneerde niet zoals wenselijk was geweest. Tot viermaal toe moesten we het mannetje van de VNF erbij laten komen om te helpen. Via een intercom werd ons duidelijk gemaakt dat we drie minuten moesten wachten voordat we het systeem opnieuw in gang probeerden te zetten en verder bleek dat we een minuut hadden moeten laten verstrijken tussen het binnenvaren van de sluis en het trekken aan het blauwe koord om het schutten te starten. Zet dat in drie talen op een bordje, zou ik zeggen.


Toen we in de haven van Fragnes aankwamen waren Tom en Margriet er al.
 

De volgende dag was een stralende.
Een lome wandeling met z'n vieren langs een deel van het gisteren gevaren traject bleek een compleet nieuwe ervaring voor ons.
Als een ijsbreker het ijs randen we gewoonlijk de stilte aan, maar nu was de stilte er, voor en achter ons, terwijl we planten, bomen en vogels bestudeerden, determineerden en fotografeerden.

  
  

Vanochtend was ons afsluitend gezamenlijk ontbijt, met wonderlijk genoeg, twee broden en twee vissen.
 

Dan is het tijd voor de Saône. In de sluis ernaartoe is het regime snel duidelijk: voor het eerst sinds we ze hebben (10 jaar) moeten de reddingvesten aan. Het is dan ook een serieuze sluis.
 

Op de Saône zelf kunnen we weer eens lekker opschieten. Beetje stroming mee en slechts één sluis, breed water, weinig andere scheepvaart (dit vrachtschip was het eerste van dit formaat dat we sinds weken tegenkwamen).
 
 

Onderweg zie je wel voorwerpen die je liever niet drijvend op het water ontmoet.
 
We kwamen zonder al te veel inspanning zomaar 70 km verder. In Mâcon kwamen we om vijf uur aan in de grote jachthaven.
Nog 80 km tot Lyon, waar we de Rhône op gaan...

4 opmerkingen:

  1. Mooie en leuke blog, tekst en foto's geeft ons een goed beeld hoe het jullie vergaat en in welke omgeving. Dank, leuk! Morgen komen wij globaal richting jullie. Reis met artsen begeleiden die gaan fietsen van Genève naar Nice. Veel plezier en behouden vaart!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fietsen jullie in een rechte lijn of zit er nog een ommetje naar de Rhône in de route?

      Verwijderen
  2. Weereen prachtige reportage
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar doe ik het voor! (En een beetje voor onszelf natuurlijk, zodat we later nog eens kunnen teruglezen wat we deden toen we nog wisten wat we deden...)

      Verwijderen