vrijdag 20 oktober 2017

Saône 5: Nicéphore Niépce

10 augustus
Vanuit onze comfortabele positie in het jachthaventje van Gigny, waar we tal van oude bekenden tegenkomen, ondermeer de Engelsen Rod en Anne,
 
zijn we gaan fietsen naar de grote stad Chalon-sur-Saône om er het Fotografiemuseum Nicéphore Niépce te bezoeken. 



Ruim twintig kilometer door licht glooiend agrarisch landschap, door enkele Bourgondische dorpen, (opknappertjes te over!)  tot aan Chalon.

Veel oude vakwerkhuizen in Chalon, die de sfeer meteen noordelijker maken, waardoor wij het gevoel krijgen dichter bij huis te geraken. Terwijl hier de campings vol staan met Nederlandse kentekenplaten, van mensen die waarschijnlijk vinden dat ze een eind van huis zijn...

Behalve deze vrouw die zich verschuilt in het marmer waaruit zij gehouwen is, zien we ook weer de gebruikelijke trompe l'oeuil-muurschilderingen.


Het stuur van Mia's fiets dreigde te breken, dus we zochten een fietsenmaker. Toen we die gevonden hadden kon hij een nieuw stuur monteren, terwijl wij het museum bezochten dat de naam draagt van de uitvinder van de fotografie, Nicéphore Niépce. Heel aardig museum, veel groter dan we verwachtten, met wel vijf tentoonstellingen. Behalve veel leerzaams over de geschiedenis van de fotografie en alle toepassingen ervan, kwamen we ook te weten dat er tot 2005 een Kodak-fabriek in Chalon heeft bestaan die in het faillissement van Kodak is meegesleept, waardoor 2800 medewerkers op straat kwamen te staan. Daarmee samen hangt de grappige tentoonstelling Colorama, over de panoramafoto's die in de jaren vijftig en zestig op enorm formaat (15m breed), telkens voor korte tijd in de hal van het Grand Central station van New York hebben gehangen. Reclame voor Kodak, voor het fotograferen zelf, maar vooral voor The American Dream. Uitsluitend lachende gezichten, iedereen blij.

Een zaaltje over fotoboeken, waarbij het ons opviel dat we er niet een van herkenden, terwijl we toch veel tentoonstellingen over fotoboeken hebben ingericht. Een boek dat Lowlands heet viel me nog meer op, maar dat is natuurlijk omdat mijn dochter de grafische vormgeving van het Lowlands-festival verzorgt, dat volgende week plaatsvindt  in Biddinghuizen.

Verrek, daar heb je Léon Gambetta, waar kennen we die ook weer van...?
Van Andancette, waar hij ooit overnachtte, waar plaquette aan een huis aan herinnert.

Toen we Mia's fiets weer ophaalden liepen we langs deze plaquette:
En toen we later terugfietsten viel mijn oog op de zijkant van een graf in het dorpje Saint-Loupe-de-Varennes, 
wat het familiegraf bleek te zijn van de in Chalon-sur-Saône geboren Niépce.

Het mooie is dat de uitvinder van de fotografie begraven ligt even voorbij het dorp Lux. 
Men zegt hier Lu, maar Lux is latijn voor licht.
Voorbij het licht ligt degene die als eerste het licht heeft vastgelegd.




1 opmerking:

  1. Mooi beschreven en mooie (vrouw in marmer o.a.)en informatieve foto's.

    BeantwoordenVerwijderen