vrijdag 20 oktober 2017

C. du M. 16: Weerzien met Béziers

9 juli

Eerst was Dick er weer, de man uit Uithoorn, nu al weer op de terugweg van Toulouse, waar zijn vrouw was opgestapt.


Béziers hadden we enkele weken geleden al bezocht. Toen waren we op de fiets, vanuit Villeneuve-lès-Bésiers. Nu wandelden we vanaf de sluizentrap van Fonséranes, waar we 's ochtends in waren afgedaald, langs de oude, in ongeveer 1870 in onbruik geraakte loop van het Canal du Midi, dat hier voor een klein stukje van zijn tracé gebruik placht te maken van de Orb, de rivier waaraan Béziers ligt. Eind negentiende eeuw werd een nieuwe tak in gebruik genomen, die bij de op een na de onderste trede van de sluizentrap rechtsaf buigt langs de nieuwe haven. Zo werd de onberekenbaarheid van de rivier omzeild.
Verlanding van het kanaalpand bij de oude haven.
Hoogwaterstrepen van de Orb, waar weinig respectvol mee is omgegaan.
Les Neuf Ecluses, zo wordt het complex van de gerestaureerde sluizentrap genoemd. Als je ze telt kom je tot zeven. Waar de andere twee gebleven zijn? Hier is negende:
De achtste sluis volgt direct achter de eerste zeven.
In plaats daarvan heeft men dit Pont Canal gebouwd, niet meer dóór de rivier, maar er overheen.


In Béziers brachten we een bezoek aan het museum dat gewijd is aan de geschiedenis van de stad. Wij waren er die dag de enige bezoekers. De antwoorden op vragen die wij ons stelden over de loop van het kanaal werden hier gevonden. Ik heb ze zojuist al prijsgegeven... Waarom de plaatselijk bekende St. Aphrodise zijn afgehakte hoofd met zich meedraagt kunt u er ook gewaar worden.
In elk geval is dit de plattegrond van Béziers begin achttiende eeuw, ook een afgehakt hoofd.
De oude brug over de Orb, hierboven aangegeven, ziet er, toen en nu, zo uit:
Wanneer je de andere kant op kijkt zie je de andere bruggen.
's Avonds was er de feestelijke inwijding van het gerestaureerde sluizencomplex van Fonséranes, meer veel muziek. Persoonlijk hebben wij meer genoten van de generale repetitie. Maar het was goed druk en het weer zat weer niet tegen.




Dat alles was gisteren, toen we er ook nog eens de vuile was wegwerkten. Vandaag hebben we in de hitte gevaren tot we konden tanken, water innemen en douchen. Daarna zijn we een stukje teruggevaren om in de schaduw onder een boom af te meren. Toen kwam er de huurboot langs die tot vanochtend vóór ons lag. Een van de opvarenden zwaaide met de zware ijzeren pin, waarmee we ons gewoonlijk, dus ook gisteren aan de wal vastpinnen. Die hadden we daar in de grond laten zitten en kwam zo dus toch nog naar ons terug! En dat terwijl we eerder deze dag eenzelfde pin, we hebben er vier (60 cm staal met dikke rvs-knop om met moker de grond in te heien) ternauwernood hebben kunnen redden, nadat we hem in het water zagen glijden...









Geen opmerkingen:

Een reactie posten