vrijdag 20 oktober 2017

La Seille 3: Pauze 2

5 augustus
Een wandeling en een fietstocht (met een onverwacht bezoek aan een museummolen) en het terugkomen bij de boot (waar we zwemmen en douchen onder de waterzak). Tussen deze bedrijven door zitten we te lezen in de schaduw. Kortom, het is een heerlijke vakantiedag. Het weer is zeer kalm en iets minder heet dan de afgelopen dagen. 
Het is een uitgesproken agrarische streek, met koeien en paarden - hier Blonde Greet en haar zus Johanna - maar ook met honden (erfhonden die je achterna zitten en opgefokte vechthonden achter een ijzeren schutting) en een enkel reebokje, dat verstijfd stilstaat wanneer wij de bocht om komen en dan toch maar verdwijnt in het maisveld waar hij zonet uit was opgedoken.




In het molenmuseum/museummolen leerden we ondermeer dat bij de Egyptenaren graan werd gemalen door naakte vrouwen.



In de molen, waarvan hier de meelkanalen in het vier etages tellende gebouw, werden we gewaar dat vroeger ook het veevoer hier gemalen werd met granen die de boeren zelf aanleverden. Een best wel ingewikkelde industriële aangelegenheid, deze met een waterturbine aangedreven watermolen, gebouwd over het riviertje de Sane, even voordat deze in de gekanaliseerde Seille uitmondt.


Het is een heerlijke zomeravond.

Wanneer we terugkeren bij de boot, die een paar uur onbeheerd aan ons walletje heeft gelegen, is er niets gebeurd.
Ik had niet anders verwacht, maar ik zeg het toch nog maar eens: geboefte, dat kom je hier niet tegen. Althans, wij nog niet.

Als de zon onder is gegaan wordt het al snel koud, iets wat we al een tijdje niet hebben beleefd. Maar daar weet ik wel wat op...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten