vrijdag 20 oktober 2017

La Seille 5: Boeken en dakpannen

6 augustus
Het is schitterend fietsweer vandaag, alleen zijn er geen fietspaden door dit prachtige landschap. 
Toch was het op deze zondag goed te doen.

Dus over de heuvelachtige D175 enzo reden we naar het vierde boekenstadje van Frankrijk, Cuisery, waar elke eerste zondag van de maand een boekenmarkt is. Dat viel een beetje tegen. Er zijn 17 winkels met tweedehands boeken en er waren vandaag misschien 25 kramen en 35 bezoekers. Deventer en Dordrecht hebben dus niets te vrezen. Wel veel Franse boeken.


Ik vond voor € 1,- een boekje over L'Encyclopédie, (de eerste, door de Encyclopedisten gemaakte inventarisatie van kennis over natuur en techniek uit 17zoveel), een leuke toevoeging aan mijn verzameling encyclopedieën. En we kochten enkele (nieuwe) muziek-CD's, om aan boord weer eens wat nieuws te horen, want de FM-radio-frequenties van de betere muziekzenders zijn niet altijd te vinden.

We neusden nog wat rond in Cuisery. Kerkje hier, kerkje daar, gevel zus, gevel zo, je kent het wel.

Eeuwenoude aantekening die achter een schilderij vandaan is gekomen. Wat staat er?

Op de terugweg zagen we het kasteel van Loisy, waar we van de week een paar dagen uitzicht op hadden. Een fenomenaal geheel, met dubbele toegangspoort en alles erop en eraan. Proprieté Privée. 


Zuidelijker, langs de Rhône, vanaf ongeveer waar we onze eerste cipres zagen, begon, vermoedelijk beïnvloed door de Romeinen, de Romeinse dakpan de daken te bedekken. In de lengte doorgesneden halve pijpjes van aardewerk, eerst met de bolle kant naar beneden gelegd, dan met de bolle kant naar boven een volgende rij eroverheen. Hier is dat anders. 


Traditioneel zijn het kleine rechthoekige tegeltjes, waar de daken mee gedekt zijn, later de keramische dakpan, zoals je die in Nederland ook wel ziet, bijvoorbeeld de Vlakke Mulden. Als deze vervangen moeten worden zie je ze heel vaak gerecycled worden als bakstenen in metselwerk.

Zo vaak zelfs dat we er al een trompe l'oeuil-schildering van hebben aangetroffen. (Photo opportunity gemist; misschien later herkansing).

Na 42 km fietsen waren we weer bij de boot in Branges. We schijnen de enigen te zijn die deze plek kennen. Er is nog geen nieuwe uitgave van de meest gebruikte waterkaart, in de laatste editie komt hij nog niet voor.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten