vrijdag 20 oktober 2017

Rhône (slot) en Petit Rhône

20 juni

Vanochtend goed bevoorraad uit Avignon vertrokken en ons laatste stuk van de Rhône stroomafwaarts gevaren. We houden ons hart vast  als de reis terug aanvaard moet worden: hoeveel stroming er tegen die tijd staat wordt bepaald door de regenval. Het is nu al een flinke tijd droog geweest. Als er binnenkort een regenperiode zou aanbreken bestaat de kans dat we tijdelijk niet terug kunnen varen.
 
Er is zo weinig scheepvaart dat elke tegenligger met enthousiast gezwaai wordt begroet. In Nederland zou je hoogstens je hand opsteken of minstens een vinger optillen. 
 
Omdat we Arles op de terugweg waarschijnlijk niet zullen passeren wilden het nu toch maar even aandoen, ook al waren we nog niet varensmoe. Er bleek echter geen mogelijkheid te zijn om er aan te leggen. Twee kleine steigertjes lagen vol met kleine vissersbootjes en alle kanten waren zeer schuin en afgebiesd met damwanden die een paar centimeter boven water uitstaken. Jammer, want Arles is toch ook een bijzondere plaats die we graag hadden bekeken. (Ik was er eerder, toen ik in 1970 met mijn vriendinnetje Marion vanuit Nederland naar Spanje fietste. Ons reisdoel was toen Les Saintes-Maries-de-la-Mer, in de Rhône-delta aan de Middellandse Zee, maar toen we daar aankwamen vonden we er niet veel aan en zijn we doorgefietst, over de Pyreneën, tot we aan de Costa Brava rust vonden.)
 
Arles heeft ook ooit een brug gehad, aan elke kant een entree met twee leeuwen. Meer weet ik er niet van...
Terug dan maar, drie kilometer stroomopwaarts, om de Petit Rhône in te schieten, die ons naar het westen voert.
Een heel andere rivier, enigszins Amazone-achtig, waar je indianen met pijl en boog verwacht langs de oevers tussen het struikgewas, maar waar we nu een heerlijk plekje hebben aan een piepklein steigertje. Daar zijn er maar twee van op het deel van de Petit Rhône dat we bevaren. Morgen het kanaal naar Sète in.
 
Alleen de geluiden van de natuur om ons heen, cicades en vogels; een opluchting na het zenuwslopende verkeerslawaai van die kade van Avignon de afgelopen twee avonden! 
 
   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten