vrijdag 20 oktober 2017

C. du M. 14: Schaduw

6 juli
Over de bomen langs het Kanaal van het Zuiden heb ik het al meermalen gehad. Misschien heb ik me vergist in de reden waarom men ooit de moeite nam om om de zes meter een plataan te planten, aan weerszijden van het kanaal, over een lengte van 240 kilometer. Ik vond het zo mooi dat men in vroeger eeuw jaagpaard en jaagmens schaduw gunde in de hete mediterrane zon. Later bedacht ik dat men zo toentertijd niet met het menselijk lijden placht om te gaan. Als het menselijk lijden verlicht zou moeten worden, dan was dat een taak van de Heer der Heerscharen en niet van de mens. De bomen zijn er wellicht eerder geplant om ervoor te zorgen dat er niet teveel water verdampt.


Dat de bomen zo groot zouden worden, met hun tenen alsof het klauwen zijn, in het water staan en wellicht met hun bladerdek meer verdampen dan de zon zou doen, dat heeft men misschien niet voorzien. 
De Chankre Colorée heeft roet in het eten gegooid, vele kilometers zijn ziek, stervend, omgezaagd of al herbeplant. De klauwen hebben zich vastgegrepen aan de oever, maar de bomen zijn weg. Eik, witte populier, linde, acacia en een resistente plataansoort. Niet meer één soort langs het hele kanaal, om het risico te vermijden dat een ziekte het hele bestand in een keer omlegt.
Maar ondertussen lopen er geen mensen of paarden meer schepen te trekken langs het jaagpad. Tegenwoordig zijn het joggers en fietsers en die doen het voor zichzelf en zoeken genot in het lijden. Of het zijn de schippers van de huurboten, die op het bovendek van hun grote boot onder een parasolletje zitten. Als het te warm is kunnen ze altijd nog binnen gaan zitten, in de schaduw. 


Gisteren wandelden we een stuk langs een voedingskanaal, een smal kanaaltje van nog geen twee meter, dat het heldere water van de Cesse over enkele kilometers naar het kanaal voert. Daar stonden, drie rijen dik, kerngezonde platanen. Een prachtig gezicht.

Dat je niet hoeft te kunnen varen om een boot te huren, dat laat de bemanning zien van deze huurboot van Nicols, aan andere speler op het terrein van 'location', de redding van het Canal du Midi.

1 opmerking:

  1. Ha mia en pim, zojuist het verslag van jullie tocht "bijgelezen". het ziet er nog steeds allemaal erg aantrekkelijk uit, omgeving, route, natuur en het weer!
    nu weer richting beziers? liefs el

    BeantwoordenVerwijderen